menu sahur sihat

Idea Menu Sahur Sihat

Cara paling mudah untuk kekal sihat semasa berpuasa adalah jangan pernah meninggalkan sahur. Sama seperti sarapan pagi, sahur adalah bahagian terpenting untuk menambah pengambilan tenaga selama seharian sehingga tiba waktu berbuka. Pengambilan menu yang sihat semasa sahur dengan memberi perhatian kepada pengambilan nutrisi seimbang daripada karbohidrat kompleks, serat dan protein. Kita boleh mengambil makanan seperti …

5 Nutrien Utama Yang Meningkatkan Penghasilan Kolagen Secara Semulajadi

Kini, kajian terhadap kolagen semakin banyak dijalankan. Justeru semakin ramai yang mengambil peluang untuk mengambil suplemen kolagen untuk kesihatan mereka. Satu perkara yang ramai orang terlepas pandang mengenai suplemen ialah kebanyakan nutrien yang mereka ambil memerlukan proses sokongan yang melibatkan nutrien lain dalam badan supaya ia dapat diasimilasikan dengan betul. Begitu juga dengan kolagen. Teruskan …

Kolagen – Protein Paling Banyak dalam Badan

Kolagen adalah sejenis protein yang paling banyak terdapat pada haiwan vertebrata atau haiwan bertulang belakang seperti ikan, amfibia, reptilia, burung dan mamalia termasuk manusia. Jaringan kolagen merupakan struktur asas dalam kulit, tendon, tulang, membran dan tisu penghubung . Kolagen membentuk komposisi 30% daripada tubuh badan manusia sendiri. Terdapat 28 jenis kolagen sebenarnya dalam badan. Dari …

Intermittent Fasting Ada Keburukan?

Kalau korang perasan, lately banyak je kita dengar pasal Intermittent Fasting (selepas ini akan disebut IF) ni. Malah saya sendiri pun pernah menulis mengenai IF ni. Dan kebiasaannya kita tau banyak je manfaat yang boleh kita perolehi bila kita mula berIF ni. Tapi pernah tak korang tau sebenarnya Intermittent Fasting ni pun ada keburukannya. Nak …

Sakit Belakang Hilang Dengan Cepat dan Berkesan

SAKIT BELAKANG HILANG DENGAN CEPAT DAN BERKESAN Anda akan mengetahui semuanya yang berkaitan tentang cara menghilangkan sakit belakang. Teruskan membaca sehingga tamat. Punca sakit belakangTerdapat banyak punca yang boleh menyebabkan sakit belakang. Antaranya seperti kecederaan pada tulang belakang dan otot sekitarnya. 1. Angkat barang berat 2. Kerap membongkok 3. Kerap memakai kasut tumit tinggi 4. …

shaklee suplemen terbaik

Kenapa Shaklee Suplemen Terbaik di Malaysia

Komitmen Dr. Forrest C. Shaklee untuk membantu orang lain hidup lebih sihat bermula apabila beliau mencipta multivitamin pertama di Amerika Syarikat lebih 100 tahun yang lalu. Dalam membina legasi inovasi dan sainsnya, falsafah Living in Harmony with NatureĀ® adalah tunjang jantung kepada semua yang kami lakukan. Dari produk nutrisi dan kecantikan yang terbukti secara saintifik …

Hello New You, Set Kurus Shaklee

Set Hello New You untuk Kurus Sebelum Raya

Bila sebut bab kurus ni ramai yang berimpian nak kurus. Dan yang lebih ramai, adalah mereka yang nak kurus dengan cepat. Kurus ekspress orang kata. Tu yang keluar pelbagai jenis diet kat luar sana. Ada atkins diet, diet mengikut jenis darah, diet low carbo dan bermacam-macam jenis diet kalau kita google. Tak kurang juga mereka …