Kesihatan, Produk Shaklee, Shaklee

Jom Kenali Produk – Vitamin E – Vitamin Larut Lemak

Vitamin E adalah antioksidan dan ia penting untuk mengekalkan kesihatan yang baik. Vitamin E dikenali sebagai vitamin larut-lemak. Ia mempunyai ciri antioksidan yang melawan radikal bebas di dalam badan. Vitamin E merupakan vitamin yang penting dan diperlukan tubuh badan untuk organ-organ tubuh badan berfungsi. Ia juga dikenali sebagai vitamin jantung dan mempunyai manfaat-manfaat penting untuk kesihatan.

vitamin e shaklee

Sumber Makanan Vitamin E

 •  Minyak sayuran 
 • Sayuran berdaun hijau gelap 
 • Kekacang
 • Biji-bijian dan semua bijirin. 
 • Beras perang 
 • Jagung 
 • Telur 
 • Rumpai laut 
 • Susu 
 • Oat 
 • Kacang soya 
 • Ubi kentang 
 • Gandum 

Tips Memilih Vitamin E

Sebelum memilih suplemen vitamin E, mari kita rujuk garis panduan memilih supplemen vitamin E yang terbaik dari hasil penulisan Dr Bruce Miller : 

 1. Paling penting pastikan Vitamin E dari sumber semulajadi (lihat pada label, ada huruf d kecil (d-alfa-tocoferol). Jika ada huruf ‘l’ atau ‘dl’ menunjukkan ia daripada sumber kimia atau tiruan).
 2. Cari perkataan mixed tocopherol dalam label.
 3. Pilih vitamin E yang ada kandungan selenium.

Kenapa perlu pilih bahan dari sumber semulajadi? 

Ini kerana ia lebih baik dan lebih mudah diserap badan berbanding sumber tiruan atau kimia (tidak dapat diserap tubuh sepenuhnya dan ini boleh menyebabkan toksik sekaligus mewujudkan sel-sel abnormal dalam tubuh badan). 

Keistimewaan Vitamin E Shaklee

Vita-E Complex (120 softgel / 120 hidangan)

Kod Produk: 10112

Saranan penggunaan:
Untuk dewasa sahaja. Ambil 1 softgel sekali sehari selepas makan.

Vitamin E Shaklee

Keistimewaan Shaklee

1 Kapsul mengandungi:
400IU
vitamin E dari sumber semula jadi daripada minyak kacang soya dalam bentuk D-alfa-tokoferol, yang merupakan bentuk aktif biologi vitamin E dan lebih mudah diserap dalam tubuh.

65mcg
selenium untuk melengkapi aktiviti vitamin E bagi memberi fungsi optimum.

38mg
Ekstrak Biji Anggur, mengandungi proantosianidin, sebatian yang mempunyai kandungan antioksidan yang bagus.

MAL12075024NC

Fakta Nutrisi

RamuanAmaun Setiap Softgel
Vitamin E
&nbsb;&nbsb;(D-alfa-tokoferol)
400 IU
Ekstrak Biji Anggur (Vitis Vinifera)38.0 mg
Kelat Asid Amino Selenium
&nbsb;&nbsb;(Menyediakan 65 mcg Selenium)
32.5 mg
vitamin e shaklee

Manfaat Vitamin E Shaklee

 • Kebaikan Vitamin E untuk Kulit

Selain daripada fungsinya sebagai antioksidan, vitamin ini turut mempunyai kebolehan untuk mengurangkan keradangan kulit. Fungsi ini amat penting kerana keradangan kerap berlaku pada jerawat. Maka, dengan kebolehan ini, ia akan mengurangkan kemerahan serta kesakitan yang ada pada jerawat seseorang. Kulit juga akan kelihatan lebih muda dengan kebolehan antioksidan serta anti-keradangan ini. Kelebihan ini juga merupakan salah satu kebaikan vitamin C.

 • Kebaikan Vitamin E untuk Bibir

Kebolehan vitamin ini untuk memudahkan pengaliran darah dalam salur darah juga menjadikan ia sebagai bahan yang perlu ada pada pelembap bibir atau gincu. Apabila darah mudah mengalir pada bibir, kulit baru akan mudah terhasil menggantikan kulit kering pada bibir. Maka, bibir menjadi lebih lembut dan lembap secara semula jadi. 

 • Kebaikan Vitamin E untuk Rambut

Kebaikan ini tidak lain tidak bukan disebabkan oleh fungsi antioksidan yang ia boleh hasilkan. Fungsi ini mengelakkan daripada kulit kepada menggelupas dan menggalakkan pertumbuhan rambut sihat. 

Sebaik-baik produk yang mencantikkan kulit, rambut dan bibir, produk yang terbaik ialah apabila ia turut memberi kebaikan kepada kesihatan tubuh badan. 

 • Mengelakkan darah beku

Terdapat kajian yang dijalankan telah membuktikan vitamin ini mengelakkan daripada terhasilnya darah beku dan mengurangkan risiko strok serta serangan jantung. Hal ini kerana, ia mempunyai fungsi menghalang daripada darah membeku dalam saluran darah dengan mengganggu salah satu proses pembekuan yang melibatkan bahan platlet.

 • Membantu mengurangkan kadar kehilangan memori

Kajian juga telah mendapati, vitamin ini mempunyai peranan mengurangkan kadar keterukan memori kognitif pesakit Alzheimer. Namun, ia tidak boleh memulihkan penyakit tersebut.

 • Mengurangkan kadar kolesterol dalam darah

Kajian di Malaysia mendapati vitamin ini dapat mengurangkan kolesterol dalam darah ke atas 15% pesakit kolesterol tinggi yang diuji sepanjang kajian tersebut. Hal ini secara tidak lansung mengurangkan risiko serangan jantung yang menjadi antara punca utama kematian di Malaysia

 • Mengurangkan kadar kerapuhan dan keretakan tulang

Walaupun bukan fungsi utama vitamin ini, namun, vitamin E mempunyai fungsi mengurangkan kadar kerapuhan tulang kerana fungsi antioksidanya. 

 • Membantu membaiki sel otot yang rosak

Fungsi ini amat bermanfaat bagi ahli angkat berat. Terdapat kajian yang mendapati vitamin ini berfungsi merawat sel-sel otot yang rosak. 

 • Memelihara saraf badan

Fungsi ini juga bukanlah fungsi utama vitamin ini. Vitamin lain seperti B3 dan B1 lebih berperanan dalam memastikan kesihatan sel saraf badan terus terpelihara. Namun, vitamin ini memainkan salah satu peranan melindungi struktur dinding sel saraf. 

 • Membantu kesihatan Mata

Ia mempunyai fungsi antioksidan yang memelihara daripada kerosakan akibat bahan radikal bebas pada mata. Oleh itu, secara tidak lansung melindungi mata daripada penyakit Katarak dan Kerosakan Makular yang berhubung kait dengan Usia. Kesihatan mata merupakan kebaikan vitamin A berbanding vitamin E.

Yang berminat nak dapatkan produk Shaklee jom klik terus di sini untuk BELI PRODUK SHAKLEE .Atau bagi mereka yang berminat nak Join Shaklee bersama saya boleh klik di sini pula JOIN SHAKLEE.

#projekmegablog
#shakleethrive2023
#shakleetriumph2023
#blogmegashaklee
#pengedarshakleekotakinabalu
#shaklee
#NextLevelBlogging
#ResVShaklee
#VivixShaklee

Nur Adha @Adden
Hidup untuk memberi
Shaklee Kota Kinabalu
0197987970

Penafian: Segala testimoni/ penulisan tentang produk yang dikongsi di blog ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapatkan nasihat dari pakar kesihatanSegala kesembuhan hanyalah dari Allah jua, suplemen hanya sebagai ikhtiar zahir sahaja.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *