Kesihatan

Kolagen – Protein Paling Banyak dalam Badan

Kolagen adalah sejenis protein yang paling banyak terdapat pada haiwan vertebrata atau haiwan bertulang belakang seperti ikan, amfibia, reptilia, burung dan mamalia termasuk manusia. Jaringan kolagen merupakan struktur asas dalam kulit, tendon, tulang, membran dan tisu penghubung . Kolagen membentuk komposisi 30% daripada tubuh badan manusia sendiri.

kolagen protein paling banyak dalam badan

Terdapat 28 jenis kolagen sebenarnya dalam badan. Dari 28 jenis kolagen ini, 3 jenis yang major iaitu Jeni I, jenis II dan jenis III. 90% kolagen dalam badan kita pula terdiri daripada kolagen jenis I dan jeinis II. Kolagen manusia akan berkurang 50% apabila kita mencecah usia 60 tahun. Antara faktor utama yang merencatkan penghasilan kolagen dalam badan kita adalah cahaya matahari, sikap suka merokok dan ketagihan alkohol.

Jenis-jenis kolagen yang terdapat dalam badan manusia:

 • Jenis I – paling biasa ditemui. 90% dari kolagen jenis I ini terdapat pada rambut, kulit, kuku, organ, tulang serta ligamen. Ia menyokong kulit kelihatan muda dan anjal.
 • Jenis II – kolagen jenis ini membantu membina rawan & mengekalkan lapisan usus, menyokong kesihatan sendi dan penghadaman. Ia turut membantu dalam menggalakkan fungsi imun. Biasanya dijumpai dari makanan bersumberkan ayam (dalam sup).
 • Jenis III – ditemui bersama kolagen jenis I (dalam jumlah yang lebih kecil). Ia menyokong kesihatan kulit dan tulang. Ia juga sebahagian daripada dinding arteri dan penting untuk kesihatan jantung. Kolagen berasaskan daging lembu daripada jenis ini adalah sumber yang popular.
 • Jenis V dan X – jenis V dan X kurang banyak dalam badan. Mereka juga kurang ditemui dalam bentuk suplemen. Jenis V membentuk membran sel dan tisu plasenta manakala jenis X membantu membentuk tulang.

Penting ke Kolagen ni?

 • Kolagen memberikan struktur kepada KULIT dan saling bekerjasama dengan protein yang dipanggil elastin untuk memberikan fleksibiliti yang diperlukan apabila kulit meregang dan kembali kepada kedudukan asal. Kehilangan kolagen akan menyebabkan struktur kulit menjadi tidak tegang dan berkedut
 • Kolagen memainkan peranan penting terhadap TULANG. Komponen tulang sendiri terdiri daripada gabungan kolagen dan satu bahan mineral yang dipanggil hydroxyapatite. Gabungan kedua-duanya memberikan struktur, fleksibiliti dan kekuatan pada tulang.
 • Fiber kolagen yang juga terdapat pada OTOT kita menyumbang kepada struktur dan kekuatan otot untuk bergerak dan menjalankan fungsinya sepanjang hari.
 • Dinding SALUR DARAH tubuh kita juga terbina daripada kolagen yang mana ia memberikan struktur, kekuatan dan fleksibiliti dalam menjalankan tugas menyalurkan darah ke seluruh tubuh.
kolagen protein paling banyak dalam badan

Sumber kolagen nak dapat dari mana ye?

 • Tulang dan Kulit Haiwan: Kolagen boleh diekstrak daripada kulit dan tulang haiwan seperti lembu, ayam, babi, dan ikan.
 • Suplemen Kolagen: Terdapat suplemen kolagen tersedia dalam bentuk tablet, kapsul dan serbuk. Suplemen ini boleh dibuat daripada kolagen yang berasal dari haiwan atau daripada kolagen manusia sintetik.
 • Makanan Kaya Protein: Kacang, daging, ikan, telur, dan produk tenusu adalah semua makanan yang kaya dengan protein, yang merupakan blok binaan utama kolagen.
 • Buah-buahan dan Sayur-sayuran: Buah-buahan seperti oren, kiwi, strawberi, dan sayur-sayuran seperti lada benggala, brokoli, dan bayam mengandungi vitamin C, yang membantu pengeluaran kolagen dalam badan.

Kolagen memainkan peranan penting dalam badan, dan penurunan dalam pengeluaran atau tahap kolagen boleh memberi pelbagai kesan. Berikut adalah beberapa kesan potensi kekurangan kolagen dalam badan:

 • Keanjalan Kulit Mengurangkan: Kolagen menyediakan struktur dan keanjalan pada kulit, jadi penurunan kolagen boleh mengakibatkan keanjalan kulit berkurangan, menyebabkan kulit berkedut dan kendur.
 • Sakit Sendi: Kolagen adalah komponen utama tulang rawan, yang melindungi dan melindungi sendi. Pengurangan kolagen boleh mengakibatkan sakit sendi dan kekakuan.
 • Tulang Lemah: Kolagen memberikan kekuatan dan struktur kepada tulang, jadi penurunan kolagen boleh mengakibatkan tulang menjadi lemah dan peningkatan risiko patah tulang.
 • Penyembuhan Lambat: Kolagen adalah penting untuk penyembuhan luka dan pembaikan tisu. Pengurangan kolagen boleh mengakibatkan penyembuhan yang lebih perlahan dan pembaikan tisu yang tertangguh.
 • Isu Penghadaman: Kolagen ialah komponen utama lapisan sistem penghadaman, yang membantu melindungi dan mengekalkan kesihatan usus. Pengurangan kolagen boleh mengakibatkan masalah pencernaan seperti keradangan, sindrom usus bocor dan sindrom usus yang merengsa.

Secara keseluruhannya, kekurangan kolagen dalam badan boleh mengakibatkan pelbagai masalah kesihatan, dan adalah penting untuk mengekalkan tahap kolagen yang mencukupi melalui diet yang sihat, gaya hidup dan suplemen kolagen yang berpotensi.

Yang berminat nak dapatkan produk Shaklee jom klik terus di sini untuk BELI PRODUK SHAKLEE .Atau bagi mereka yang berminat nak Join Shaklee bersama saya boleh klik di sini pula JOIN SHAKLEE.

#projekmegablog
#shakleethrive2023
#shakleetriumph2023
#blogmegashaklee
#pengedarshakleekotakinabalu
#shaklee
#NextLevelBlogging

Nur Adha @Adden
Hidup untuk memberi
Shaklee Kota Kinabalu
0197987970

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *