Kesihatan

5 Nutrien Utama Yang Meningkatkan Penghasilan Kolagen Secara Semulajadi

nutrien penghasilan kolagen

Kini, kajian terhadap kolagen semakin banyak dijalankan. Justeru semakin ramai yang mengambil peluang untuk mengambil suplemen kolagen untuk kesihatan mereka. Satu perkara yang ramai orang terlepas pandang mengenai suplemen ialah kebanyakan nutrien yang mereka ambil memerlukan proses sokongan yang melibatkan nutrien lain dalam badan supaya ia dapat diasimilasikan dengan betul. Begitu juga dengan kolagen.

Teruskan membaca untuk mengetahui sebab badan kita memerlukan nutrien untuk menyokong sintesis kolagen, dan nutrien mana yang perlu diberi tumpuan untuk mengoptimumkan penyelenggaraan dan pengeluaran kolagen.

Mengapa Badan Memerlukan Nutrien Untuk Menyokong Penghasilan Kolagen?

Mengambil suplemen kolagen adalah cara yang hebat untuk mendapatkan asid amino (blok binaan protein) yang diperlukan oleh badan untuk menghasilkan kolagen. Dalam erti kata lain, untuk menghasilkan kolagen secara optimum, kita memerlukan semua laluan sintesis kolagen berfungsi pada kapasiti penuh. Penghasilan kolagen adalah proses kompleks yang memerlukan banyak nutrien. Daripada penyerapan dan asimilasi kepada penghubung silang protein, badan kita memerlukan vitamin, mineral dan kofaktor tertentu.

Itulah sebabnya pengambilan diet yang kaya dengan pelbagai jenis makanan keseluruhan boleh membantu bukan sahaja dengan pengeluaran kolagen tetapi dengan setiap laluan biokimia dalam badan. Terdapat sebahagian nutrien, khususnya, yang boleh membantu pengeluaran kolagen yang mungkin perlu ditambahkan pada suplemen atau rejimen diet kita. Nutrien ini berfungsi secara sinergi dalam badan untuk mengawal selia proses sintesis kolagen dan membantu memastikan simpanan kolagen optimum.

5 Nutrien Yang Menyokong Penghasilan Kolagen

  • 1) Vitamin C

Vitamin C ialah vitamin antioksidan yang turut memainkan peranan dalam penghasilan protein dan neurotransmitter. Antara nutrien yang diperlukan untuk sintesis kolagen, vitamin C boleh dianggap sebagai salah satu yang paling penting. Ini disebabkan oleh peranannya dalam menukar asid amino tertentu, prolin, kepada sebatian pembinaan kolagen.

Struktur kolagen datang terutamanya daripada tiga asid amino: glisin, prolin, dan hidroksiprolin. Hydroxyproline disintesis daripada proline, dan proses ini memerlukan vitamin C. Tanpa vitamin C yang mencukupi dan sintesis hidroksiprolin seterusnya, keupayaan badan anda untuk menghasilkan kolagen akan menurun.

Ini dilihat dalam bentuk yang paling drastik pada mereka yang menghidap skurvi, di mana tisu penghubung mereka sangat lemah sehingga mereka mengalami gusi yang longgar, penyembuhan luka yang lemah, dan kelemahan otot.

Hydroxyproline adalah penting untuk struktur kolagen, dan tanpanya heliks asid amino boleh merosot pada suhu bilik. Lebih-lebih lagi, vitamin C juga menggalakkan ekspresi gen kolagen. Ekspresi gen adalah penting untuk sintesis kolagen, kerana ini adalah proses yang mengarahkan pengeluaran protein daripada DNA anda. Dengan kata lain, vitamin C “menghidupkan” keupayaan sel anda untuk menghasilkan kolagen.

Vitamin C secara semulajadi boleh didapati dalam pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran. Beberapa contoh makanan khusus yang kaya dengan sumber vitamin C tertentu termasuk buah sitrus (oren, limau gedang, tangerin, dll), lada benggala merah, tomato, strawberi dan brokoli.

  • 2) Zink

Zink ialah mineral yang paling terkenal kerana peranannya dalam imuniti. Ia memainkan peranan penting dalam aktiviti lebih 100 enzim dan menyokong pengeluaran protein, sintesis DNA dan pembahagian sel.

Berkenaan dengan penghasilan kolagen, zink bertindak sebagai kofaktor untuk protein yang diperlukan untuk sintesis kolagen. Kofaktor ialah sebatian yang diperlukan untuk aktiviti enzim. Ia juga boleh dianggap sebagai mangkin, iaitu sebatian yang meningkatkan kadar tindak balas kimia. Dengan bertindak sebagai kofaktor, zink membantu mengawal selia laluan pengeluaran protein yang badan kita perlukan untuk membuat kolagen.

Selain itu, zink memainkan peranan dalam aktiviti enzim yang dipanggil kolagenase. Kolagenase membantu badan memecahkan atau membalikkan tisu-tisu lama atau yang cedera untuk memberi laluan kepada penghasilan kolagen yang sihat. Penyelidikan haiwan menunjukkan bahawa kekurangan zink boleh menyebabkan pengurangan aktiviti kolagenase sehingga 80%. Oleh itu, mengekalkan tahap zink yang mencukupi dalam badan adalah penting bukan sahaja untuk pengeluaran kolagen tetapi juga untuk penyelenggaraan dan perolehan kolagen sedia ada.

Unsur zink daripada sumber makanan, tiada apa yang mengalahkan tiram. Walau bagaimanapun, ia juga boleh ditemui di dalam udang galah zink, daging lembu, ketam, kekacang dan biji labu.

  • 3) Vitamin A

Vitamin A terlibat dalam penglihatan, pembiakan, fungsi imun dan komunikasi selular. Salah satu fungsi vitamin A yang paling terkenal adalah dalam menyokong tisu kulit.

Satu bentuk khusus vitamin A, dipanggil retinoid, amat bermanfaat untuk kesihatan kulit dan sering digunakan dalam produk kecantikan anti-penuaan. Retinoid boleh membantu melindungi kolagen anda daripada pecah dan meningkatkan penghasilan protein kolagen baharu. Sebahagiannya, ini mungkin disebabkan oleh vitamin sebagai keupayaan untuk mendorong angiogenesis — penghasilan saluran darah baru.

Meningkatkan aliran darah ke mana-mana bahagian badan akan membantu membawa lebih banyak khasiat kepada tisu di sana. Oleh itu, vitamin A boleh meningkatkan pengeluaran kolagen dengan meningkatkan aliran nutrien ke tisu.

Satu lagi cara vitamin A menyokong pengeluaran kolagen adalah melalui perencatan Matrix metalloproteinases (MMPs). MMP merendahkan protein dalam matriks ekstraselular (ECM), yang merupakan struktur yang menyediakan struktur dalam semua tisu dan organ dalam badan. Protein utama yang membentuk ECM anda ialah kolagen. Penyelidikan menunjukkan bahawa vitamin A boleh menghalang aktiviti MMP dan pada masa yang sama merangsang pengeluaran kolagen.

Beberapa sumber terbaik vitamin A termasuk minyak hati ikan kod, daging lembu, ubi keledek, bayam, dan lobak merah. Ia juga boleh diperolehi dalam telur, susu, lada merah, aprikot dan salmon.

nutrien penghasilan kolagen
  • 4) Kuprum/ Tembaga

Kuprum ialah mineral yang terlibat dalam pelbagai fungsi yang peranannya sebagai kofaktor untuk enzim. Pengeluaran tenaga, metabolisme besi, penghasilan tisu penghubung, dan sintesis neurotransmitter hanyalah beberapa daripada aktiviti penting yang melibatkan tembaga.

Kuprum memainkan peranan penting dalam struktur kolagen melalui penglibatannya dalam aktiviti enzim yang dipanggil lysyl oxidase. Lysyl oxidase mencipta struktur dalam tisu dengan membantu dalam proses penghubung silang. Bertindak sebagai kofaktor untuk enzim ini, kuprum adalah komponen yang diperlukan untuk pengaktifan lysyl oxidase. Apabila lysyl oxidase diaktifkan, ia menghubungkan kolagen dengan tisu sokongan lain dan mencipta struktur di sekeliling organ. Penyelidikan menunjukkan bahawa dengan adanya kekurangan kuprum, enzim ini gagal menjalankan fungsinya.

Selain itu, kuprum adalah satu lagi nutrien yang boleh menggalakkan angiogenesis (pembentukan saluran darah), dengan itu meningkatkan aliran nutrien ke tisu penghubung. Ini mungkin cara kedua di mana tembaga menggalakkan sintesis kolagen.

Tembaga/kuprum boleh didapati dalam jumlah surih dalam pelbagai makanan. Beberapa sumber makanan terbaik tembaga termasuk daging lembu, tiram, coklat, cendawan, gajus, biji bunga matahari, tauhu, kacang ayam, bijirin dan salmon.*

  • 5) Mangan

Mangan adalah mineral surih penting yang terlibat dalam metabolisme asid amino, kolesterol, glukosa, dan karbohidrat. Ia juga memainkan peranan penting dalam pembentukan tulang, imuniti, pembiakan, dan penghapusan radikal bebas.*

Mangan berperanan dalam penghasilan kolagen melalui penglibatannya dalam aktiviti enzim prolidase. Prolidase diperlukan untuk pembebasan prolin asid amino daripada molekul yang lebih besar. Seperti yang dinyatakan di atas, proline dan hydroxyproline adalah dua daripada asid amino yang memainkan peranan penting dalam struktur kolagen.

Enzim prolidase boleh digambarkan seperti sepasang gunting yang menggunting molekul prolin daripada protein yang lebih besar untuk menjadikannya tersedia untuk sintesis kolagen. Mangan diperlukan untuk pengaktifan prolidase. Malah, terdapat gangguan genetik yang dikenali sebagai kekurangan prolidase (PD) di mana metabolisme mangan yang tidak normal menyebabkan gangguan kepada enzim ini. Penghidap PD mengalami masalah seperti lesi kulit dan penyembuhan luka terjejas akibat perencatan pengeluaran kolagen.

Salah satu sumber mangan terbaik ialah kerang. Jika tidak menyukai kerang, hazelnut, pecan, beras perang, bayam, nanas dan oatmeal juga menyediakan sumber nutrien ini yang hebat.

Menambah kolagen adalah cara yang hebat untuk menyokong kesihatan tisu penghubung. Segala-galanya daripada kesihatan kulit hingga kesihatan usus bergantung pada kolagen untuk fungsi dan penyelenggaraan yang betul.

Walau bagaimanapun, jika kekurangan satu atau lebih nutrien yang diperlukan oleh badan untuk memastikan pengeluaran kolagen yang sihat, maka kita mungkin hanya mendapat sebahagian kecil daripada faedah yang ditawarkan oleh kolagen.

Yang berminat nak dapatkan produk Shaklee jom klik terus di sini untuk BELI PRODUK SHAKLEE .Atau bagi mereka yang berminat nak Join Shaklee bersama saya boleh klik di sini pula JOIN SHAKLEE.

#projekmegablog
#shakleethrive2023
#shakleetriumph2023
#blogmegashaklee
#pengedarshakleekotakinabalu
#shaklee
#NextLevelBlogging

Nur Adha @Adden
Hidup untuk memberi
Shaklee Kota Kinabalu
0197987970

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *