Intermittent fasting, Shaklee

Intermittent Fasting – Perjalanan Awal

 Intermittent fasting atau IF. IF? IF ni apa?

Sebelum saya menulis lebih panjang,meh saya kongsikan IF ni apa. Intermittent Fasting (IF) bermaksud puasa dalam tempoh tertentu dan pengambilan minuman seperti air kosong dan minuman tanpa gula (teh hijau, kopi kosong dan lain-lain minuman yang tanpa kalori serta gula) dibenarkan dalam tempoh berpuasa. Tempoh puasa pula termasuk waktu tidur.

Intermittent Fasting - Perjalanan Awal

Ramai yang bertanya, bagaimana nak mulakan IF? Jadi saya kongsikan di sini serba sedikit bagaimana Intermittent Fasting ni boleh dilakukan.

Ini antara langkah yang saya ambil ketika mula-mula nak berIntermittent Fasting.

 

1. Niat/Tujuan

Apa niat utama nak buat Intermittent fasting ni? Nak turun berat semata atau nak lebih sihat? Saya pilih untuk lebih sihat kerana Allah. Saya ada sejarah GDM (gestational diabetes mellitus) dan ada keturunan diabetes,maka perlunya pencegahan awal untuk saya tidak mewarisi penyakit ini.

2. Target

Target ni saya tak letak spesifik berapa berat nak turun. Tapi saya letakkan target berapa lama saya nak ber Intermittent fasting ni. Berat turun tu bonus pada saya. Kenapa saya tak letak target berat turun? Sebab saya nak jadikan Intermittent Fasting ni lifestyle saya. 

3. Disiplin & Konsisten

Kalau tak mampu nak disiplin, memang sangat susah. Kena latih diri untuk konsisten dan tekad untuk terus buat.

Intermittent Fasting - Perjalanan Awal

 

4. Tetapkan Jadual Intermittent Fasting

Intermittent Fasting lebih kepada fleksibiliti, apa yang diri sendiri mampu lakukan. Jangan buat di luar kemampuan diri. Kunci utama untuk melakukan intermittent fasting ni adalah konsisten. Intermittent Fasting ada pelbagai regim contohnya 12:12, 16:8, dan 20:4. Jadi, pemilihan regim yang sesuai dengan tubuh badan dan masa perlu diambilkira.

Saya betul-betul buat Intermittent fasting bermula pada hujung 2022, dalam bulan 10. Saya mula rekod masa Intermittent Fasting menggunakan apps. Saya mulakan dulu dengan 12:12. Maksudnya 12 jam berpuasa adalah bermula pada 7 malam dan berakhir pada 7 pagi esoknya. Pukul 7 pagi baru saya makan. Saya amalkan beberapa bulan, untuk biasakan perut dan diri dengan jadual makan yang dah berubah. 

Sekarang saya cuba adjust pula dengan regim Intermittent fasting 16:8.Waktu puasa dipanjangkan lagi dari 12 jam ke 16 jam. Jadi saya berbuka pada waktu makan tengahari. Regim ni seakan kita skip sarapan dan tgerus ke lunch. Alhamdulillah setakat ini dan sehingga ke hari ini, badan boleh menerima waktu puasa lebih lama. 

Nak ber intermittent fasting ni memang ambil masa dan kena bersabar. Kadang-kadang berjaya dan ada masa tak berjaya tapi tak mengapa, semua bergantung pada diri sendiri, boleh berbuka, makan dan mulakan semula sesi intermittent fasting pada hari lain. Tapi penting juga untuk konsisten supaya badan dapat membaca rentak yang kita cuba aturkan. 

Paling mudah untuk mulakan Intermittent Fasting ialah selepas makan malam/sebelum tidur kerana secara teknikalnya kita ‘berpuasa’ semasa kita sedang tidur. Bila bangun pagi kita terus sambung berpuasa sehingga tiba waktu berbuka. 

Untuk memudahkan beginners melakukan Intermittent Fasting ini, digalakkan berpuasa pada waktu malam iaitu berhenti makan pada waktu tertentu di sebelah malam. Jika anda berhenti makan pada jam 8.00 malam, anda akan berbuka puasa selepas 16 jam iaitu pada pukul 12.00 tengahari keesokan harinya. Begitulah seterusnya.

Kepada yang baru berjinak-jinak untuk memulakan Intermittent Fasting, disarankan untuk mencuba berpuasa 12 jam terlebih dahulu. Sekiranya badan anda boleh menerima kaedah ini, anda boleh meneruskan dengan 14 jam berpuasa dan seterusnya 16, 18, 20 jam berpuasa. 

 

Intermittent Fasting - Perjalanan Awal

 

 

5. Elakkan Gula

 
Nak lebih berjaya dalam Intermittent Fasting adalah dengan meninggalkan gula. Tips paling penting untuk yang cuba turunkan kadar gula dalam darah/diabetic. Elakkan gula juga sangat bagus sebenarnya untuk yang nak turunkan berat. Mulakan dengan berhenti minum air manis. Kalau tak mampu berhenti, kurangkan. Tetapi saya sendiri memang berhenti minum air manis dengan gantikan dengan air kosong, air lemon tanpa gula, green tea, coffee o kosong & air kosong dicampur ACV.
 
Ni antara step awal yang saya lakukan ketika mula-mula ber Intermittent Fasting ni. Senaman? Adakalanya buat senaman ringan. Dapat berjalan setengah jam 2-3 kali dalam seminggu sudah memadai. Dalam pengurusan berat badan kawalan pemakanan menyumbang 80%. Nak sihat dan bonus kurus, boleh mulakan dengan langkah berpuasa sunat Isnin-Khamis dahulu dan hari lain kita ber Intermittent Fasting pula. Buat dengan enjoy dan senang hati.
 
Korang masih nak tau banyak lagi tentang info Intermittent Fasting? Jemput baca Ada risiko buat Intermittent Fasting? hasil tulisan sahabat saya. Sehingga bertemu lagi di lain coretan. Semoga perkongsian ini memberi bermanfaat.
 

Yang berminat nak dapatkan produk Shaklee jom klik terus di sini untuk BELI PRODUK SHAKLEE .Atau bagi mereka yang berminat nak Join Shaklee bersama saya boleh klik di sini pula JOIN SHAKLEE.

#projekmegablog
#shakleethrive2023
#shakleetriumph2023
#blogmegashaklee
#pengedarshakleekotakinabalu
#shaklee
#NextLevelBlogging

Nur Adha @Adden
Hidup untuk memberi
Shaklee Kota Kinabalu
0197987970

Penafian: Segala testimoni/ penulisan tentang produk yang dikongsi di blog ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapatkan nasihat dari pakar kesihatanSegala kesembuhan hanyalah dari Allah jua, suplemen hanya sebagai ikhtiar zahir sahaja.

You may also like...

2 Comments

  1. Terima kasih atas penjelasan dan huraian ini sahabat. Amat bermanfaat sekali.

  2. Terima kasih sudi singgah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *