Catatan Rohani

Zikir Hari Arafah

 Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
.
.
بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
اَللهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ
.
.
Pagi ni saya nak berkongsi zikir

terbaik

untuk kita baca sepanjang hari Arafah adalah seperti yang disebutkan dalam hadis sahih ini:

.
.
“Sebaik-baik doa adalah doa di hari Arafah, dan sebaik-baik zikir yang aku ucapkan dan juga diucapkan para nabi sebelumku adalah,
.
“لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِير”.
La Ilaaha IllAllah wahdahu laa syariika lahu, lahul mulku walahul hamdu wahuwa ‘ala kulli syai-in qadir
*Maksudnya: Tidak ada yang berhak disembah selain Allah yang satu, tidak ada sekutu bagi-Nya, milik-Nya kekuasaan dan milik-Nya segala pujian, dan Dia Maha Berkuasa atas segala sesuatu.”
(Hadis diriwayatkan oleh Al-Tirmizi)
.
.
Dalam penghujung Surah Al-Hajj ada kalimah
وَاعتَصِموا بِاللهِ
dan berpeganglah kamu kepada Allah.
.
.
Dalam ayat ini Allah suruh berpegang denganNya.
.
.
Dalam surah Ali-Imran ayat 103, Allah suruh berpegang dengan ‘tali Allah’. Maksud ‘tali Allah’ itu adalah Qur’an dan memang kita kena selalu baca Qur’an.
.
.
Tetapi dalam surah Al-Hajj ni kita disuruh berpegang ‘dengan Allah’. Apa maksudnya di sini? Ia bermaksud adalah dengan merapatkan diri dengan Allah. Kita kena cari jalan untuk merapatkan diri dengan Allah.
.
.
Ye 10 Zulhijjah nanti kita akan berhari raya tetapi 9 Zulhijjah ni kita kena ambil masa, duduk bersama keluarga dan peruntukkan masa untuk membina 1 hubungan istimewa dengan Allah pada hari Arafah ini.
.
.
Oleh itu, zikir di atas sangat dianjurkan untuk kita sama-sama membaca dan beramal dengannya. Zikir ini biasa kita baca dan mari kita fahami apa maksud di sebalik zikir ini.
.
.
“لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ
Tidak ada yang berhak disembah selain Allah yang satu, tidak ada sekutu bagi-Nya
.
.
Allah mempunyai 99 nama yang wajib kita ketahui. Dan ia menunjukkan yang hanya Allah menjadi sumber dan the only resources yang kita ada.
.
.
Maksud di sini kita ambil contoh Ya Rahman, Yang Maha Penyayang. Kasih sayang yang kita ada bersumberkan dari kasih sayang Allah. Allah meminjamkan sifat penyayangNya maka dapatlah kita berkasih sayang sesama manusia dan makhluk di atas muka bumi ini.
.
.
Begitu juga rezeki dari nama Allah, Ya Razzaq (Maha Memberi Rezeki). Udara, air, keperluan asas diberikan secara percuma oleh Allah tanpa perlu kita meminta pun. Tak pernah pulak rasanya kita berdoa dicukupkan oksigen untuk kita sedut setiap hari kan.
.
.
Allah adalah sumber segala-galanya maka apabila kita membaca zikir ini dan dapat mengaitkan apa yang Allah dah beri pada kita dengan sifat serta kebesaran Allah memang akan ada satu feeling yang sangat berbeza.
.
.
Ternyata Allah itu Maha

Hebat

dan tiada apa yang serupa denganNya.

.
.
Moga perkongsian ini membawa manfaat untuk sahabat sekalian
.
.
Nur Adha
Hamba Allah yang mencari jalan pulang

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *