Catatan Rohani

Suami dan Isteri

 Bismillahi walhamdulillah wabihi nasta’in

Lelaki yang bergelar SUAMI itu tetap ukuran kejayaannya yang UTAMA dan yang akan ditanya oleh MAHA PENCIPTA adalah hal keadaan bagaimana dirinya MENDIDIK PARA ISTERINYA dan JUGA ANAK2 nya untuk TAAT kepada ALLAH YANG MAHA ESA.
Tidak kiralah besar mana pengikutnya,besar mana legasinya, kuat mana kerja dakwahnya diluar sana tetap yang dilihat yang utama adalah PERANAN dirinya terhadap ahli keluarganya.
Beruntunglah para SUAMI yang menjadikan VISI dan Misi Kejayaan hidupnya adalah melihat sejauh mana Ahli keluarganya untuk TAAT kepada MAHA PENCIPTA.
Terutama para ISTERINYA, adakah di dalam hati para isterinya masih ada KETAKUTAN selain ALLAH terutama TAKUT tiada JAMINAN daripada seorang manusia atau masih mengharap JAMINAN terhadap HARTA BENDA.
PARA ISTERI pula, yang tetap dilihat KEJAYAAN yang utama pada dirimu adalah adalah sejauh mana kedudukan dirimu terhadap suamimu, adakah menjadi penguat agar suami menjadi bertambah TAAT. Atau hanya rancak ajak BERDEBAT. Mengeluh banyak sebab TAAT tidak dibalas NIKMAT.
Beruntunglah para ISTERI yang menjadikan VISI dan MISI hidupnya adalah untuk menjadi penguat TAAT pembangun ummat untuk suami dan anak-anaknya.
Semoga Allah permudahkan segala NIAT baik dan azam yang benar bagi para SUAMI dan ISTERI yang berusaha bersungguh2 untuk membina keluarga yang penuh dengan RAHMAT agar kembali bertemu ALLAH dengan ganjaran Nikmat tanpa HAD.
Wallahua’lam.
-Kalam Ustaz Farid Abu Auliyaa

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *