Catatan Rohani

Rezeki dari Ar-Razzaq


Bismillahi walhamdulillah wabihi nasta’in

Rezeki Itu PEMBERIAN bukan PERKONGSIAN.
Berkongsi itu barang satu dibahagi jadi 2 3 atau seumpamanya. Memberi itu adalah bukannya dibahagikan 1 menjadi 2 akan tetapi memang diberi mengikut bahagian yang telah ditetapkan oleh ALLAH sejak azali lagi.
BERKONGSI dengan MEMBERI dua hal yang berbeza. REZEKI itu adalah pemberian bukan perkongsian. Diberikan@direzekikan itu memang sudah termaktub bahagian untuk kita atau sesiapa yang telah ditetapkan untuk menerimanya dan sifat rezeki itu mencukupi malah sifatnya sentiasa ada dan mengalir tidak berhenti.
Berkongsi itu bahagian kita dibahagi-bahagi kepada 2 3 atau berapa yang dikongsi..Namun jika nisbah dengan rezeki yang datang daripada PEMILIK REZEKI itu tidak diambil daripada orang lain namun memang sudah tetap disediakan khusus untuk bahagian masing-masing.
Kerana itu REZEKI itu tidak mampu di URUS tadbir oleh MANUSIA dan satu pun MAKHLUK di atas muka bumi ini.
Dan (ingatlah) berapa banyak binatang yang tidak membawa rezekinya bersama, Allah jualah yang memberi rezeki kepadanya dan kepada kamu; dan Dia lah jua Yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.
(Al Angkabut : 60)
Memahami SIFAT REZEKI yang sebenar akan menyebabkan REZEKI Itu mengalir dengan lebih mudah lagi kepada diri yang benar-benar BERTAWAKAL dan BERHARAP kepada MAHA PEMBERI REZEKI dengan benar-benar menjaga FAHAM yang Sebenar benar nya.
لَوْ أَنَّكُمْ تَوَكَّلْتُمْ عَلَى اللَّهِ حَقَّ تَوَكُّلِهِ لَرَزَقَكُمْ كَمَا يَرْزُقُ الطَّيْرَ، تَغْدُوا خِمَاصاً وَتَرُوْحُ بِطَاناً
“Sungguh seandainya kalian bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal, niscaya kalian akan diberi rezeki sebagaimana rezekinya burung-burung. Mereka berangkat pagi hari dalam keadaan lapar, dan pulang sore hari dalam keadaan kenyang”
(HR Imam Ahmad, At-Tirmidzi, Al-Hakim, Ibnu Hibban, dan Al-Mubarak dari Umar bin Khathab).
Nampak sama tetapi tidak serupa. Melihat dengan yang BENAR.
Wallahua’lam.
-Kalam Ustaz Farid Abu Auliyaa

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *